jueves, enero 28, 2010

Oskar Schindler: un heroi social

Oskar schindler

Bé primer que res demanar disculpes per no haver-me cenyit a lo dictat en el treball, però no recordava que no estava permés ficar text en l'exposició.
I d'altra banda a continuació us mostre la meva redacció, no només per que vegeu que el treball estava preparat, com ja vaig dir el dia de l'exposició m'hagués agradat tindre més temps per presentar-vos el treball, ja que tracta sobre un tema que sempre m'ha interessat molt, però com bé també va dir Ana el treball consistia en això, en poc de temps exposar-ho tot.

En aquest aspecte el treball m'ha fet reflexionar sobre la capacitat de síntesi i ho milloraré, però de totes formes us presente el meu treball sens cap retall, perquè hi ha coses que m'hagués agradat dir i no vaig poder, per això us demane que el llegiu.

El treball que he realitzat he decidit fer-lo de l'heroi que he cregut més convenient, ja que és un heroi de carn i ossos, un heroi que vertaderment ha escrit història i ha marcat la vida de moltes persones.

No és un heroi amb superpoders que van més enllà de lo humà, sinó un heroi amb poders socials, econòmics i polítics.

Schindler va néixer a la petita ciutat industrial de Svitavy (República Txeca).
El seu pare tenia una planta de maquinària agrícola on Oskar va ser instruït per ser enginyer.

La seva infantessa no està marcada per cap tret especial que el diferenciés de cap altra persona, no és un heroi que naix com a tal, és un heroi que es fa o més ben dit el fan, tan prompte com per a mi és considerat un heroi per a qualsevol altra persona no ho és.

És per això que dic que és un heroi social, per que és creat per la gent, per unes circunstàncies històriques que necessiten la presència d'algun heroi.

El fet que va provocar l'inici d'aquesta història fou l'inici de la II Guerra Mundial, iniciada amb la invasió alemanya de Polònia al setembre de 1939 , un conflicte que s'enportà la vida de 70 milions, la majoria d'ells civils, i fou el conflicte més mortífer de la història de la humanitat

Oskar es va traslladar a la ciutat polonesa de Cracòvia per provar fortuna dins del "negoci" de la guerra. Allí va adquirir una fàbrica d'atuells metàl·lics.

Es va nodrir de mà d'obra esclava jueva i prosperà gràcies a la seva amistat amb mandataris de l'exèrcit alemany. Amb el temps i gràcies als nombrosos contractes que li van fer els oficials alemanys, va obtenir nombrosos guanys, a més d'aprendre ràpidament com treballar dins del corrupte sistema nazi i com manipular-lo en benefici propi.

En un moment donat Schindler es n'adóna de la vida tant precària en la que estan sumits els seus treballadors jueus i decideix actuar d'alguna manera per poder
ajudar-los, llavors decideix començar a redactar una llista amb una sèrie de noms els quals aniria alliberant per salvar-los de l'horror de l'holocaust.

En aquest punt Oskar decideix començar a subornar al comandat encarregat del camp de concentració de Płaszów i la persona encarregada de liquidar el Gueto de Cracòvia, anomenat Amon Göth, una persona que encarna el paper de roí de la pel·lícula, sota les seves ordres moriren milers de persones, i es vanava de caçar jueus, sortia al balcó de la seva casa en el camp de concentració i començava a matar a jueus amb la seva escopeta.

Les capacitats especials d'aquest heroi radiquen en la força social de la persona, destaca per la seva intel·ligència, ja que aconsegueix manejar i subornar l'entramat nazi per poder salvar vides.
Té valor i gosadia al enfrontar-se a la llei que prohibia ajudar als jues, açò comporta arriscar la seva vida per salvar la d'altres persones agenes a la seva.

Com a objectes característics d'Oskar Schindler encontrem d'una banda el cigarret que es fuma i l'alcohol que es pren.

També d'altra banda trobem el seu traje i el seu barret característics de l'època, però que molt poca gent podia vestir degut a les mancances econòmiques.

La feta que aconsegueix aquest heroi és tornar a la normalitat establerta anys enrere, no aconsegueix que tota la societat afectada es benefici-hi, però com que les circumstàncies històriques d'aquell moment eren molt abjectes, es despren d'aquest fet que l'heroi en qüestió aconsegueix en gran part l'objectiu establert.

Com heroi, la seva feta es desenvolupa en un escenari concret, tota l'acció ocorreix en la fàbrica que Oskar va comprar a Cracòvia, allí aconsegueix mantindre viva l'esperança dels treballadors jueus i salvar-los de l'holocaust.

Oskar es desmarca dels herois clàssics en què cara a la societat no té cap tipus de fet que corregir, és a dir, així com Hèracles va haver de fer la seva feta degut a un error en el passat, Schindler ho fa per voluntat pròpia, hagués pogut girar el cap i mirar cap a un altre costat com molts van fer en aquella època.

Cara a la societat no és cap heroi, no és reconegut com a tal fins anys després de l'acció, fins i tot ha de fugir d'Alemanya per por a ser apresat per l'excércit roig.

Com qualsevol heroi, Oskar comta amb l'ajuda d'un col·laborador, en el seu cas un jueu afectat per l'amenaça nazi, anomenat Itzhak Stern, i que és l'encarregat de reclutar els treballadors jueus per a la fàbrica.

Aquest home fou el principal promotor de la idea de la famosa llista.

He comparat Oskar Schindler amb l'heroi clàssic Perseu, ja que aquest heroi es caracteritzava perquè vencia els seus obstacles mitjançant la raó i no la força, no intente elevar la figura d'Oskar Schindler a la d'heroi clàssic, ja que crec que això és impossible, els herois clàssics són semideus, tenen origen diví, no intente això, però vull que quede clar que la figura d'aquest tipus d'herois fa creure en l'origen humà de les persones, més enllà d'herois i heroïnes mitificats i que van més enllà de lo humanament possible i conegut, aquest tipus de persones ajuden a una part de la societat a sortir endavant.

Com Perseu, Oskar aconsegueix acabar amb un problema per a una part de la societat, en el cas de Perseu la medusa, en el de Schindler aconsegueix alliberar de les mans dels nazis a més de 1000 persones.

Aquest heroi, com els clàssics també té el defecte o la virtud de ser mortal, el pas del temps no perdona cap vida, però així com els herois tenien un lloc en l'Olimp, junt amb els seus familiars els Deus, aquest heroi també té un lloc en l'Olimp, en l'Olimp del nostre record i de la història, hi ha que mantindre viu el seu record per a la posteritat, perquè ells ens fan creure en un món millor.

¡La història d'aquest heroi, com ja he comentat abans, no es fa pública ni assoleix fama fins després de mort Oskar.

Aquesta història fou plasmada en un film dirigit pel director nord-americà Steven Spielberg en la dècada dels 90, un pel·lícula que va assolir gran importància i que va ser guardonada amb 7 Oscars i 2 Globus d'Or.

Recentment s'ha publicat als E.E.U.U. Una novel·la que desmitifica la figura d'aquest heroi i que posa de manifest què Oskar Schindler va col·laborar amb la invasió nazi de Polònia, així com en l'assassinat de molts jueus, també explica que Oskar no va rebre el reconeixement del poble jueu en l'any 59, sinó que fou arran de la pel·lícula d'Spielberg

Reflexió: ¿ Què és un heroi o una heroïna?

Al meu paréixer els herois i heroïnes vertaders són aquells que alguna part de la societat crea i alimenta, tots podem arribar a ser herois i heroïnes, sols fa falta que creguem i creguen en nosaltres, tots alguna vegada en la vida som i serem herois i heroïnes, però sols uns quants tenen la valentia i valor d'actuar com ell ho va fer.





11 comentarios:

El hombre sin tierra dijo...

Has expuesto muy bien tu trabajo, te ha salido muy natural y como si no estuviera "guionizado", sigue así.

Vanessa dijo...

LLuís! me ha gustado mucho tu exposición,y sobretodo tu reflexión final! pero algo malo te tengo que sacar, la introdcción antes del video es demasiado larga!!!

Anónimo dijo...

Tu exposición ha sido la más interesante hasta el momento y además lo hicistes bastante fluido. Lo único malo fue que aparecieran cosas escritas en tus diapositivas y que leyeras.
Al leer tu artículo ¡me he quedado con ganas de más!

Saludos.

Juanjo dijo...

L'exposició va estar bastant bé, encara que llegires del paper, però ho vas fer amb molta naturalitat. Enhorabona.

Álvaro 8a dijo...

Para que engañarnos Luis, tu habilidad y destreza con el discruso oral es impecable. Gracias por hacerme disfrutar de un personaje tan interesante como el que has expuesto. Enhorabuena y lo digo sinceramente :)

Álvaro 8a dijo...

Pero una cosa te digo, hubiese estado mejor sin chuleta y tal,¿sabes? xD

Lluís dijo...

Alvaro eres un poco repetitivo, eso ya me lo dijiste en su momento.
I gracias por tu comentario, me hubiese gustado que todo lo que escribí lo hubiese dicho en la exposición, però sinceramente creo que me faltó un poco más de preparación.

Lluís dijo...

Moltes gràcies en general a tots, he contestat a Álvaro perquè ha sigut el primer comentari que he vist, no res això, com ja he dit vaig tindre algunes errates, però "errare humanum est", i aques treball m'ha servit per fixar-me en els gestos que faig quan parle en públic i per millorar la meva presència quan expose.

Kike dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Kike dijo...

Me gustó mucho tu exposición Lluís, ¡menuda voz tienes! . Y lo bien que está contado, es genial, me gustó mucho la frase de "no és un heroi que naix com a tal, és un heroi que es fa o més ben dit el fan" [...] Está, todo el post, muy bien redactada.

Pero, en uno de los últimos párrafos se te coló esa exclamación: "¡La hisòria d'aquest heroi, com ja he comentat[...]"

También me gustó mucho el detalle del color azul, y tu reflexión de que todos podemos ser héroes al decir (como has comentado) a una persona de carne y hueso.


ps: Por desgracia, soy algo torpe en catalán; y lo digo porque no sé que quiere decir: "fàbrica d'atuells metàl·lics." Espero que me lo aclares y perdona mi ignoracia xD

Vale Escribano dijo...

Enhorabuena pero si no hubieras utilizado el guión,te habría quedado mejor.Pero de todas formas tu trabajo lo considero como uno de los mejores expuestos porque hablabas con mucha naturalidad y trataste un personaje de carne y hueso.