viernes, abril 13, 2007

Quina és la musa dels blogs?

Aquesta vesprada, com quasi totes les vesprades, he estat una bona estona pensant un tema sobre el qual escriure un post. Mentre estava jo ací mirant per la finestra, veient caure la pluja i pensant un bon tema per escriure alguna cosa, s'ha connectat Marina al messenger i hem estat parlant. Quan ja feia una estona que parlàvem li he comentat, per veure si em podia ajudar, que m'havia abandonat la musa i que no se m'acudia res per escriure.

Les muses, en la mitologia clàssica, eren les filles de Zeus, rei dels olímpics, i Mnemòsine, deessa de la memòria. Les muses eren les inspiradores de les arts de l'escriptura, la música i la poesia i per això eren especialment lloades per artistes i escriptors, però també pel poble pla. El nombre de muses s'establí en nou i els seus noms eren: Cal·líope (musa de la poesia èpica), Clio (de la història), Èrato (musa de la lírica i de la poesia amorosa), Euterpe (protectora de la música i de la poesia lírica), Melpòmene (de la tragèdia), Polímnia (musa de al poesia sagrada i de la geometria), Talia (protectora de la comèdia), Terpsícora (de la dansa) i Urània (musa del l'astronomia i l'astrologia).

Doncs bé, llavors Marina m'ha preguntat quina era la meva musa i jo li he dit que Clio em resultava més simpàtica. Aleshores se m'ha acudit, per art de màgia (o, millor dit, per art de musa) la següent qüestió: Quina és la musa dels blogaires? Li ho he comentat a la Marina i entre els dos li hem atorgat els seus atributs: un teclat i un ratolí (però un ratolí d'ordinador!); però arribats al moment de triar-ne el nom no n'hem sabut trobar cap.Per tant, aprofite aquest post per llençar una proposta a tota la blogosfera i en especial a la blogosfera clàssica (que bé que queda això, com si aquest blog fóra el centre de la susdita blogosfera) per tal que ens ajuden a trobar un nom per a la musa dels blogs. Espere que algú hi participe deixant un comentari ací o enviant-me un correu a blaiserver@gmail.com, però tampoc em faig massa il·lusions ja que l'última vegada que vaig proposar una cosa semblant a aquesta sols hi participà una persona. Però bé, el que volia era trobar un tema per a un article i ho he aconseguit, o siga que jo deixe ací la proposta i qui vulga que s'hi apunte. El premi serà un sopar per a dos persones al millor restaurant de… ei!, para el carro! No hi haurà premi material sinó honorífic, o siga, que el nom del guanyador apareixerà en negreta en un article d'aquest blog (hala! quin premi eh!!). El jurat estarà compost per Marina i per un servidor.
Gràcies a tots i totes.
PS (13/04/07): Ja tenim la imatge d'aquesta nova musa dels blogaires. El dibuix l'ha fet Marina, i esperem que ens ajude a trobar-li un nom adequat.

Como podeis observar el post lo ha escrito Blai... (pero tengo permiso para publicarlo...) todo aquél que quiera participar puede entrar en su blog y proponer un nombre...

16 comentarios:

Unknown dijo...

Jajajajajajajajaja
¡Qué bueno! ¡Me parto! Sobre todo el premio: "eixir en negreta" me ha encantado.
Ánimo y que gane el mejor nombre.
(Sic, me muero de ganas de participar, pero como siempre, he llegado tarde a la asignatura de Referentes: estoy en el lado de los profes).
PLAS, PLAS, PLAS por la iniciativa.

Blai dijo...

Isra, no te cortes, se admiten propuestas de profesores, Sergi y Carlos han participado también.

Anónimo dijo...

aii ... me encanta tu propuesta aunque yo soy bastante mala para los nombres pero intentare pensar en un buen nombre para nuestra musa, ¡la musa de los blogs!
besos

Anónimo dijo...

Bé, supose que el nom de la Musa no ha de coincidir amb alguna existent. El nom que propose és un compost de les paraules "xarxa" i "llibre de notes o diari de navegació". Recordem que un "blog", paraula creada per Jon Barger, i que procedeix de "web" (= xarxa de Internet) i log (=quadern de navegació, diari d'abord), és un lloc web periòdicament actualitzat que recopila cronològicament textos i/o articles d'un o varis autors, on el més recent apareix primer.
Heu triat com a atributs de la vostra musa un ratolí i un teclat. En grec modern "ratolí" es diu ποντικός i "teclat" πληκτρολογώ. Però com que la Musa ha de ser la dels blogs i aquesta paraula ve de WEBLOG, el nom ha de tenir aquestes paraules. M'incline pel grec. En grec modern "xarxa" és δίκτυο i en grec clàssic δίκτυον; logbook en grec modern és ημερολόγιο πλοίου. Aquesta darrera paraula és molt llarga, per la qual cosa em quede amb l'element λόγιο que, fins i tot, recorda en la pronunciació a log.
El compost seria, en transcripció, DICTIOLOG. Ens falta un final típicament grec i em decante per -MENE (com en Melpòmene).
La Musa dels blogs seria, doncs, DICTIOLOGOMENE. És un nom una mica llarg, però és la meua proposta. Fins i tot tinc un adjectiu, epítet, per a la nostra musa; seria μυοπληκτρολογόφορος, on el primer element (μυο) deriva del nom del ratolí en grec clàssic (μῦς, μυός); el final (φόρος) vol dir "la que porta".
No queda malament del tot:
"Inspira'm, o Dictiologomene, mioplectrologoforos, abans d'iniciar el meu article d'avui".
L'epítet és de difícil pronunicació; es podria canviar l'ordre i quedaria "plectrologomioforos", però m'agrada més el primer.
Bé, disculpeu que haja gosat proposar quelcom tan disparatat, però m'inspirava Dictiologomene.

Unknown dijo...

jajaja está muy bien Greco, pero igual habría que buscarle un diminutivo o algo así por abreviar...

Anónimo dijo...

Bueno, si cambiamos los compuestos se puede abreviar en LOGODICTÍA (poniéndole un final como el de Polimnia, Urania o Talía, ¿qué te parece? Me gusta más con tilde Logodictía, que sin acento Logodictia.
"Oh, Logodictía, mioplectrologófora, que moras en el etéreo e invisible espacio virtual de la red electrónica, asísteme a la hora de escribir mi artículo de hoy".

Esther dijo...

Como sigas así, Greco, tendremos que llamarte Homerogreco o aedoheleno , pues te encomiendas a la musa antes de escribir, en este caso a nuestra musa particular, que pronto tendrá un nombre. Un saludo.

Anónimo dijo...

Mi propuesta para nuestra recién nacida musa sería Nautika. Ya que para hacer nuestros posts navegamos por la red para recebar información.

Ana Ovando dijo...

Lo de Nautika me gusta: breve, fácil, evocador ...

>>UbEkA dijo...

Nautika esta muy bien ^^

Anónimo dijo...

Nautika no está nada mal, aunque cambiaría la K por una C.
Sigo con propuestas más breves. La de ahora es Pleusa (transcripción del participio de presente activo del verbo "navegar" en griego, que se traduce por la que navega, la navegante).
Amenazo con más propuestas.

Anónimo dijo...

Jejeje, gracias a todos por participar, seguid proponiendo nombres que el plazo de presentación de nombres no terminará hasta mediados de la semana que viene.

Salutem plurimam!

barthory dijo...

Jajajajajaja, que bueno!!!Me ha gustado muchísimo, es muy original y jamás lo había pensado.¡Felicidades! MmMmMmM…a mi DICTIOLOGOMENE me gusta mucho ^^, esta muy acertado y bueno…tiene mucha historia!!
Rosana.P

MI DIARIO PERSONAL dijo...

Hola, es muy interesante tu blog.. pero .. ¡¡ por favor !!; ¿ podrías escribirlo en castellano para que lo podamos entender todos?
¡¡ gracias !!

Blai dijo...

Ja ha acabat el termini de presentació de noms. El resultat serà anunciat pròximament.

Anónimo dijo...

Ho admeto, no he estat en aquesta pàgina web en molt de temps ... però, va ser una altra alegria en veure que és un tema tan important i ignorat per molts, fins i tot els professionals. Li dono les gràcies per ajudar a fer que la gent més conscient dels possibles problemes.